Home SoftwareOperativni sustavi Windows 95 danas slave 25. rođendan

Windows 95 danas slave 25. rođendan

by admin

Prije dvadeset i pet godina na današnji dan, ljudi su se u ponoć počeli okupljati ispred CompUSA ili Best Buy-a. To nije bilo novi nastavak Call of Duty franšize, najnoviji Appleov iPod ili bilo koja vrsta hardvera kojeg su kupci čekali. Bio je to softver odnosno operativni sustav, i to ne bilo koji: Windows 95.

Microsoftovo izdanje Windows 95, 24. kolovoza 1995., bilo je očekivano lansiranje. Jay Leno pomogao je lansirati softver zajedno sa suosnivačem Microsofta Billom Gatesom, uz puno šale i nastup cijelog razvojnog tima Windows 95 na pozornici. Bio je to ogroman dan za Microsoftove TV reklame koje su “pržile” uz Start me up od Rolling Stonesa sa slikama novog Start gumba koji i danas (samo približno) koristimo. Microsoft je čak angažirao Jennifer Aniston i Matthewa Perryja za izradu jedno-satnog cyber sitcoma o Windows 95, a softver je bio toliko popularan da je u prvih pet tjedana prodano 7 milijuna primjeraka.

Daleko od sve fanfare oko lansiranja, PC geekovi su birali između Pentium ili 486 procesora, IDE ili SCSI tvrdih diskova, dvobrzinskih CD-ROM-ova i Sound Blaster audio kartica kako bi iskusili najbolje od sustava Windows 95. Microsoft je dodao puno značajki u sustav Windows 95, ali najveći je bio novi gumb Start, izbornik i traka s zadacima (taskbar) koji su znatno olakšali otkrivanje aplikacija i navigaciju u operativnom sustavu. Poboljšanja su uključivala i više-zadaćnost (multitasking) i grafičko sučelje te su bili veliki skok od Windowsa 3.1 i dana MS-DOS-a. Sučelje je tada bilo prilično slično Macintosh OSu (Apple) i OS/2 operativnom sustavu.

Windows 95 nije donio samo gumb Start. Osim 32-bitnog OS-a, važan dodatak bila je i podrška za dugačke nazive datoteka, do 250 znakova. Zvuči kao osnovna stvar 2020. godine, ali u ono vrijeme je imenovanje dokumenata bilo puno lakše. Još jedna velika značajka bilo je uvođenje Plug and Play značajke za automatsko otkrivanje i instaliranje hardvera. Iako se proces Plug and Play uvelike poboljšao u novijim izdanjima, implementacija Windows 95 često se naziva Plug and Pray (uključi i pomoli se) zahvaljujući često nepouzdanom procesu instalacije uređaja koji je rezultirao sukobima IRQ-a i puno zabave s driverima (upravljačkim programima).

Microsoft je imao i druge jednako ambiciozne planove za Windows 95. Nova aplikacija Microsoft Network (MSN) došla je u paketu s istaknutom ikonom na radnoj površini. MSN je osmišljen kako bi omogućio pristup e-pošti, chat sobama, grupama vijesti i prvim WWW početnim stranicama putem dial-up veze. Microsoft je za pristup MSN-u naplaćivao mjesečnu naknadu, a ako ste ga koristili više od tri sata mjesečno, bilo je dodatnih troškova. Bili su to rani dani internetske i dial-up veze, a MSN sada postoji kao web usluga putem različitih prilagođenih aplikacija ili preglednika.

Windows 95 MSN

Microsoft je predstavio i svoju prvu ideju o sinkronizaciji podataka između više strojeva u sustavu Windows 95. My briefcase (moja aktovka) bila je namijenjena sinkronizaciji datoteka između prijenosnog i stolnog računala, a u modernim izdanjima Windowsa sve je usmjereno na oblak zahvaljujući Microsoftovoj usluzi OneDrive za pohranu. Microsoft je čak uveo podršku korisničkih profila u sustavu Windows 95 kako bi se više članova obitelji moglo prijaviti i imati svoje zasebne profile s vezama i programima. Ako niste bili sretni sa svim novim značajkama sustava Windows 95, mogli ste kupiti Microsoft Plus! u to vrijeme za Windows 95. Sadržavao je Internet Jumpstart Kit (ranu verziju Internet Explorera), podršku za teme i brojne uslužne programe. Naknadna ažuriranja sustava Windows 95 također su uvela nove značajke prije nego što je Windows 98 stigao tri godine kasnije kako bi stvari još više poboljšao.

You may also like