Home MobiteliiPhone Apple će možda predstaviti vlastiti pretraživač sličan Google-u

Apple će možda predstaviti vlastiti pretraživač sličan Google-u

by admin
Apple će možda napokon napasti Google i pokrenuti vlastitu tražilicu. Ako je vjerovati medijskim izvještajima, važan dogovor između Applea i Googlea će uskoro završiti. Prema ugovoru, Google svake godine Appleu plati milijarde dolara da bude zadana tražilica u Safariju. Vrlo malo ljudi zapravo zna koliko Apple zarađuje od ovog posla.

Za referencu, Google plaća najmanje 1,5 milijardi dolara svake godine da bude zadana tražilica na internetskom pregledniku Safari na iPhoneima samo za regiju Velike Britanije. Ove informacije otkrila je uprava za tržišno natjecanje i tržište vlade Velike Britanije.

Glavni problem s tim što Google plaća Appleu za ovu privilegiju se nalazi u tome što konkurenti Googlea nemaju šanse da uspiju u tome. Da ne zaboravimo, Google je samo jedna opcija tražilice za korisnike Safarija. Tu su i Yahoo, Bing i DuckDuckGo. No čini se da vrlo malo korisnika iPhonea posjećuje izbornik postavki svojih iPhonea i razmišlja o promjeni Safari tražilice. To je razlog zašto Google bez problema plaća milijarde Apple-u da ostane zadana tražilica, te time izbacuju Bing, Yahoo i DuckDuckGo iz utrke za iPhone OS platformu. Zbog toga su regulatorne agencije nezadovoljne ovim sporazumom Google-Apple.

Ako britanska vlada prisili Apple i Google da se riješe ovog monopolističkog sporazuma, to će se osjetiti i u ostalim dijelovima svijeta. I upravo je to razlog zašto Apple može pomisliti da je možda dobar trenutak za pokretanje vlastite tražilice. Da ne zaboravimo, Apple je sada najvrjednija tehnološka tvrtka na svijetu, a imati vlastitu tražilicu možda i nije velika stvar za njih.

Prema izvještaju Coywolfa, Apple zapravo ulaže i također zapošljava ljude za isto. U izvještaju se također spominje da je Apple počeo potpuno zaobilaziti Google kako bi pokazao izravne rezultate u okviru Spotlight pretraživanja. Apple je također uveo značajna ažuriranja About Applebota kako bi uključio stvari koje su relevantne za SEO i webmastere.

You may also like