Home MobiteliAndroid Android uređaji – Kako zaustaviti praćenje lokacija

Android uređaji – Kako zaustaviti praćenje lokacija

by admin

Praćenje lokacije (location tracking) može biti vrlo korisno – recimo da aplikacija može reći da je u blizini restoran ili benzinska pumpa – ali to može biti i problem. Siguran sam da svi već znate za prodaju podataka. Da li zaista želite da sve vaše pretrage i lokacije koje posjetite registrira Google? Da li vam je ugodno kad znate da minioni Marka Zuckerberga znaju gdje ste u svakom trenutku? (Mark Zuckerberg nema zapravo minione, ili ima? Hmm.)

U ovom ćemo članku pogledati kako zaustaviti praćenje lokacije na Android telefonu i kako izbrisati povijest lokacije iz svog OS-a i nekih popularnijih aplikacija. Kao i uvijek, imajte na umu da se verzije Androida mogu razlikovati, a mnogi proizvođači koriste i razne dodatke odnosno skinove koji mogu mijenjati lokacije raznih naredbi – ali oni bi trebali biti dovoljno slični da biste mogli pronaći svoj put. Za ove upute koristio sam Pixel telefon na Androidu 10.

Zaustavite Google praćenje, bez kompromisa.

Vjerojatno znate da Google može pratiti vašu lokaciju i kretanja putem svoje aplikacije Google Maps. No možda niste svjesni da vaš Android telefon također prati vas i vaše kretnje putem nekoliko drugih ugrađenih aplikacija.

Ako zaista ne želite da se preko vašeg telefona prati bilo koje vaše pokrete i aktivnosti, postoji način da isključite praćenje za sve (dobro, većinu) njih. Samo morate biti svjesni da ćete vjerojatno nekim vašim aplikacijama (poput aplikacija za dijeljenje, aplikacije za vremenske prognoze, i naravno, navigacijske aplikacije) umanjiti funkcionalnost u radu – ili u nekim slučajevima potpuno ih učiniti neupotrebljivima.

Zaustavite Google praćenje pomoću preglednika

 • Idite na https://myactivity.google.com/ .
 • Odaberite “Kontrole aktivnosti” koje se nalaze na lijevom izborniku.
 • Ovdje se nalazi niz različitih aktivnosti, odaberite sve koje želite isključiti.

Googleove kontrole aktivnosti omogućuju vam isključenje praćenja.

Googleove kontrole aktivnosti omogućuju vam isključenje praćenja.

Ovo bi moglo potrajati, pogotovo ako planirate svaku opciju istražiti što ona predstavlja odnosno znači. Aktivnosti koje otkrivaju vašu lokaciju su “Web & App Activity” (one pamte sve što ste ikada pretražili ili napravili sa google aplikacijama) i  “Location History” (gdje je vaš uređaj sve bio). Vjerojatno ćete htjeti ugasiti “Include audio recordings,” koji se nalazi pod “Web & App Activity.”

Kada ste već ovdje, možete izbrisati “Device Information” (info o vašim kontaktima, kalendarima itd), “YouTube History” (koji sadrži povijest pretraga ali i gledanja na youtube-u), i  “Ad personalization” (koje koriste kako bi prema vašim pretragama prikazivali reklame).

OK, sada ste spriječili da se vaši podaci ubuduće prikupljaju, no možda biste htjeli izbrisati i već prikupljene podatke.

 • Vratite se na My Activity stranicu i kliknite na “Delete activity by” u lijevom meniju.
 • Dobiti ćete pop-up prozor u kojem ćete moći odabrati period u kojem želite obrisati podatke: zadnji sat, zadnji dan, “Svo vrijeme” (drugim riječima, svu povijest), ili  “Custom range” za proizvoljni period koji sami postavite.

Pop-up prozor koji vam omogućava brisanje aktivnosti na bazi odabranog vremena.

Pop-up prozor koji vam omogućava brisanje aktivnosti na bazi odabranog vremena.

 • Ako odaberete “All time” ili “Custom range,” onda možete filtrirati brisanje prema aplikacijama (kao što su reklame, Chrome, Google Play Store, itd.). Kada ste spremni, kliknite na “Next.”

Možete filtrirati brisanje prema aplikacijama i servisima.

Možete filtrirati brisanje prema aplikacijama i servisima.

 • Dobiti ćete prikaz sa nekim podacima koji će biti obrisani, ako ste ok sa time, odaberite “Delete.”

Posljednji korak prije brisanja aktivnosti i podataka.

Posljednji korak prije brisanja aktivnosti i podataka.

Zaustavite Googleovo praćenje na Android uređaju

 • Idite na Postavke. Pronađite “Računi” i odaberite svoj Google račun e-pošte. Ako je navedeno više računa, dodirnite onaj koji želite promijeniti.
 • Odaberite “Google račun”.
  • Pomaknite se prema dolje do opcije “Upravljanje podacima i personalizacijom” i odaberite ju.
  • Pogledajte pod “Kontrole aktivnosti.” Ovdje, kao i što smo radili preko preglednika, možete isključiti ili pauzirati nadzor različitih aktivnosti.
  • Ako želite detaljniju kontrolu nad svojim aktivnostima, pomaknite se prema dolje i odaberite “Upravljanje kontrolama aktivnosti.” Tu ćete imati pristup stranici vrlo slično web stranici “Kontrole aktivnosti”.

Uključite i isključite praćenje lokacije iz izbornika  brzih postavki

Ako želite uključiti ili isključiti praćenje lokacije prema potrebi, možete i to učiniti. Jedan način da se to postigne je korištenje izbornika za brze postavke (to je ono što vidite kad prelazite prstom prema dolje s vrha zaslona). U izborniku se nalazi niz ikona za najčešće korištene Androidove značajke; postoji ikona “Lokacija” koja vam omogućuje uključivanje i isključivanje značajke lokacije.

 • Pomaknite prstom prema dolje s vrha zaslona. Trebali biste vidjeti red ikona za stvari kao što su Bluetooth, Wi-Fi, svjetiljka itd. To je vaša ladica za brze postavke. Potražite ikonu Location.
 • Nije tamo? Prijeđite prstom od dna tog retka ikona. Vidjet ćete još nekoliko opcija.
 • Još uvijek nedostaje? Potražite ikonu olovke; na Pixelu će biti na dnu ladice, ali neka Android sučelja imat će ga na vrhu. Dodirnite olovku i izbornik će se otvoriti dalje. Sada možete vidjeti sve dostupne ikone. Ono što želite učiniti je odabrati da se ikona lokacije nalazi u lako vidljivom dijelu ladice.
 • Ako se ikona lokacije nalazi u donjem dijelu, držite je i povucite do vidljive skupine.

Sada ćete moći brzo povući prstom prema dolje s vrha zaslona i uključiti/isključiti  Lokaciju, na primjer ako želite koristiti Google karte za upute, možete uključiti Lokaciju i ponovo je isključiti kad ste gotovi.

Zaustavite praćenje lokacija na Android uređajima

Ako ne osjećate potrebu da blokirate Google da snima sve vaše aktivnosti, a želite jednostavno spriječiti telefon da snima vašu lokaciju, to je jednostavno – sve dok obratite pažnju na detalje:

 • Pomaknite prstom prema dolje s vrha zaslona tako da vidite svoj izbornik brzih postavki i dugo pritisnite ikonu Location ili prelazite prstom prema dolje, dodirnite ikonu Postavke i odaberite “Location”.
 • Sada ste na stranici Location. Na vrhu pronađite značajku “Koristi lokaciju” i isključite je.

Mislili biste da bi to bilo to, zar ne? Ali bili biste u krivu. Što se podrazumijeva pod “Koristi lokaciju” u Androidu, ovisi o tome koji senzori prate lokaciju uređaja: osim GPS-a, to mogu biti Wi-Fi, mobilne mreže ili drugi senzori. Stoga prije nego što napustite ovu stranicu, pogledajte malo dalje prema gumbu “Napredno” i dodirnite ga. Imat ćete četiri kategorije koje možete uključiti ili isključiti:

 • Googleova lokacija za pomoć u nuždi. To govori hitnim službama gdje se nalazite ako postoji problem. To možete isključiti ako želite, ali pročitajte sitna slova: “Ako je ELS isključen, vaš mobilni operater još uvijek može poslati lokaciju uređaja tijekom hitnog poziva.”
 • Točnost Google lokacije. Ova upotreba Wi-Fi-ja i drugih usluga pomaže vam u određivanju vaše lokacije. Ako želite isključiti “Koristi lokaciju”, morate biti sigurni da je i ovo isključeno.
 • Google povijest lokacija. To vas vodi do stranice na kojoj možete pauzirati kolekciju povijesti lokacije na vašem uređaju. Time se nećete riješiti onoga što je već spremljeno; za to postoje upute malo kasnije u ovom članku.
 • Google dijeljenje lokacije. Ako svoju lokaciju dijelite s članovima obitelji ili prijateljima, njima možete upravljati ovdje.

Ali čekajte, ima još! Na stranici Location dodirnite “Wi-Fi i Bluetooth scanning”. Dve opcije određuju mogu li aplikacije i usluge na vašem telefonu pretraživati ​​Bluetooth i Wi-Fi mreže, čak i kada su te značajke isključene. Stoga biste mogli i to isključiti.

Onemogućite praćenje lokacije za bilo koju određenu aplikaciju

Možete saznati koje aplikacije zapravo koriste praćenje lokacije i samo ih onemogućiti za one za koje smatrate da ih ne trebaju.

 • Idite na stranicu s lokacijom (dugim pritiskom na ikonu Location u ladici za brze postavke).
 • Dodirnite “Dopuštenje aplikacije”.
 • Ovdje ćete pronaći popis svih svojih trenutačnih aplikacija koje imaju dozvolu za pristup vašoj lokaciji cijelo vrijeme ili samo dok su u upotrebi. Dodirnite bilo koju da biste promijenili dopuštenje koje je dozvoljeno sve vrijeme, bilo dopušteno samo tijekom upotrebe ili odbijeno.

Kad isključite dopuštenja u Androidovim postavkama, sama aplikacija neprekidno će vas tražiti da obnovite to dopuštenje. Iritantno je, ali ako vam aplikacija ne dozvoli da kažete: „Ne, ostavi me na miru“, morat ćete živjeti s tim ili naći drugu aplikaciju.

Izbrišite povijest lokacija

Iako možete isključiti praćenje lokacije iz postavki svog Android telefona, nakon što usluga prikupi podatke o vašoj lokaciji, za brisanje te povijesti treba se malo potruditi. Ako želite izbrisati povijest lokacija, prvo mjesto koje trebate je Google; nakon toga, aplikacije koje prikupljaju ove podatke uključuju Facebook i Twitter.

Izbrišite svoju Google povijest lokacije na Androidu

Iako možete izbrisati povijest lokacije sakupljenu za vašu vremensku traku Googlea u području Moja aktivnost (vidi gore), lako se možete riješiti i na Google kartama.

 • Idite na svoju aplikaciju Google karte.
 • Odaberite ikonu svog profila u gornjem lijevom kutu.
 • Odaberite “Vaša vremenska linija”.
 • U gornjem desnom kutu odaberite tri točke. Odaberite “Postavke i privatnost”.
 • Pomaknite se prema dolje do “Izbriši svu povijest lokacija”. Dobit ćete skočni prozor u kojem se traži da potvrdite okvir da ste shvatili da neke vaše aplikacije možda neće raditi ispravno. Označite okvir i odaberite “Izbriši”.

Izbrišite svoju Google lokaciju povijesti u pregledniku

 • Idite na https://www.google.com/maps .
 • Odaberite tri paralelne linije u gornjem lijevom kutu bočne ploče. (Ako ne vidite ploču, potražite malu strelicu u gornjem lijevom kutu i kliknite je.) Odaberite “Vaša vremenska traka”.
 • Potražite ikonu zupčanika u donjoj desnoj strani zaslona. Kliknite na nju, a potom na “Izbriši svu povijest lokacije”.

Potražite zupčanik na vremenskoj traci za brisanje povijesti lokacija.

Potražite zupčanik na vremenskoj traci za brisanje povijesti lokacija.

 • Kao i kod mobilne aplikacije, dobit ćete skočni prozor u kojem se traži da potvrdite da ste shvatili da neke vaše aplikacije možda neće raditi ispravno. Označite potvrdno i odaberite “Izbriši povijest lokacija”.

Od vas će se tražiti da potvrdite brisanje iz povijesti.

Od vas će se tražiti da potvrdite brisanje iz povijesti.

 

Izbrišite povijest lokacije na Facebooku

Facebook čuva zasebnu povijest vaših lokacija, a ako želite izbrisati tu povijest, to možete učiniti putem mobilne aplikacije ili preglednika.

Pomoću aplikacije na Android-u

 • U aplikaciji Facebook odaberite „hamburger“   (tri paralelne linije) u gornjem desnom kutu.
 • Pomaknite se prema dolje i odaberite  “Postavke i privatnost”.
 • Odaberite “Postavke”.
 • Pomaknite se prema dolje i odaberite “Lokacija” (koja se nalazi u podnaslovu “Privatnost”). To će vas odvesti na stranicu “Postavke lokacije”.
 • Odaberite “Povijest lokacija” da biste se prebacili na sljedeću stranicu gdje možete dopustiti ili odbiti Facebook dopuštenje za spremanje vaše povijesti lokacija.
 • Ako želite izbrisati postojeću povijest lokacija, dodirnite “Pregled povijesti lokacije” i unesite zaporku (ako se to traži). Odaberite tri točke u gornjem desnom kutu. Sada možete odabrati ili “Izbriši ovaj dan” ili “Izbriši svu povijest lokacija.” Odaberite ovo drugo. Pitat će vas jeste li sigurni – ako jeste, dodirnite “U redu”.
 • Natrag na stranicu “Postavke lokacije” možete odabrati “Pristup lokaciji” da biste isključili pristup lokaciji ili ga uključili samo dok upotrebljavate aplikaciju.

Korištenjem preglednika

 • Na Facebooku kliknite malu strelicu pored ikone Obavijesti u gornjem desnom kutu. Kliknite “Postavke i privatnost”> “Prečaci privatnosti.”
 • Kliknite “Upravljanje postavkama lokacije.”

Odaberite "Upravljanje postavkama lokacije" u kategoriji "Privatnost".

Odaberite “Upravljanje postavkama lokacije” u kategoriji “Privatnost”.

 • Na stranici “Postavke lokacije” kliknite gumb “Pregled vaše povijesti lokacija”.

Stranica “Postavke lokacije” omogućuje vam pregledavanje povijesti, brisanje i zaustavljanje snimanja.

 • Zatim kliknite na tri točke u gornjem desnom kutu. Kao i kod mobilne aplikacije, sada možete odabrati ili “Izbriši ovaj dan” ili “Izbriši svu povijest lokacija”.

Izbrišite svoju dnevnu ili cijelu povijest.

 • Na stranici “Postavke lokacije” također možete uključiti ili isključiti povijest lokacija za svoje mobilne uređaje.

Izbrišite povijest lokacije na Twitteru

Twitter čini relativno jednostavnim isključiti praćenje lokacije unutar Android aplikacije.

 • Odaberite svoju osobnu ikonu u gornjem lijevom kutu početnog zaslona.
 • Odaberite “Postavke i privatnost”.
 • Odaberite “Privatnost i sigurnost.”
 • Pomaknite se prema dolje dok ne vidite “Precizno mjesto” i odaberite Zatim možete poništiti okvir koji daje Twitteru dopuštenje za prikupljanje vaših GPS-a i ostalih podataka o lokaciji.

Možete izbrisati i svoju povijest lokacija na Twitteru, ali samo iz preglednika.

 • Idite na svoj Twitter račun, kliknite na tri točke u lijevom stupcu i na “Postavke i privatnost”.

Odaberite “Postavke i privatnost”.

 • U lijevom izborniku kliknite “Privatnost i sigurnost.” Odaberite “Podaci o lokaciji”.

Kliknite “Podaci o lokaciji”.

 • Ako ste označili opciju “Dodaj podatke o lokaciji u moje tweetove”, poništite je. Zatim kliknite “Izbriši sve podatke o lokaciji.” A ako pita: da, sigurni ste.

 Možete prestati dodavati podatke o lokaciji i izbrisati sve spremljene podatke.